Quantcast
Channel: Kommentarer til: Smøre- og utstyrs-tips 2015
Viewing all 399 articles
Browse latest View live

Av: knystad

$
0
0

Nei det går faktisk ganske så bra det vet du…men FC8 var sikkert ikke noe dårlig valg ;)


Av: Erlend

$
0
0

Hei,
Hvis det åpenbart er pulver føre vil alle pulver typene til feks Swix gi bedre glid en om man ikke la pulver (selv om pulveret man har ikke treffer helt på faktisk temperatur )

Har dere noen erfaring med HF glider til Briko ?

Av: knystad

$
0
0

Hei – ja i de aller aller fleste tilfeller vil pulver, uavhengig om man bommer på føreområdet, være bedre enn å ikke smøre med et fluorprodukt MEN husk at et annet alternativ med mye fluor kan være såpe/kloss eller flytende. Ligeså vil som regel en HF glider gli bedre enn en lf/ch glider. Briko sin HF glider er veldig bra…må bare finne rett føre for den ;)

Av: Erlend

$
0
0

Tusen takk for flott svar men angående pulver og glider 😊
Jeg har likevel et oppfølgingsspørmål :Betyr det at Briko HF glider generelt er veldig snever i bruks område i forhold til feks Swix sine HF glidere, men treffer du på temperatur og luftfuktigheten så kan det bli bra ?

Av: knystad

$
0
0

Nei – du må ikke lese så mye mellom linjene ;) Briko sine HF glidere er bra – MEN husk at Swix sine produkter er utviklet og testet i Norge og derfor trygge valg…det betyr ikke at Briko er dårligere. De er utviklet og testet i italia…dvs fungerer bra/bedre når man har slike forhold….dette var vare et eksempel…bruk det du er trygg på….har du Seix og kan mye om de…bruk de produktene…men en som kan og er vant med Briko kommer mest sannsynlig til åcgli like bra. Skjønner? Mye er kunnskap om produktet og empirisk bruksområde. Lykke til.

Av: Erlend

$
0
0

Takk for flott og oppklarende tilbakemelding 😊

Av: knystad

Av: morten

$
0
0

Hei, noen spørsmål jeg håper du kan svare på.

Vauhlti Gold K-universal
Har du erfaringer med Vauhlti Gold K-universal klister ?.
Ettersom dette klisteret er mye hardere enn «standard» universalklister vil jag anta et det gir bedre glid?.
Dette klisteret skal fungere fra -7 til +10.
Har du noe erfaringer til når dette klisteret ikke fungerer(dårlig feste eller glid)?
Vil anta dette klisteret er glimrende for dekking av voks.

Vauhlti GT +1 til -1
Har du også erfaringer med Vauhlti GT +1 til -1 tjære voks, hvilke fører denne er meget bra?

Erfarte et spesielt føre i vinter.
Det var -1 grad, og det begynte å snø(fuktig snø).
Fikk store problemer med snø «klabber» under skiene.
Hørte til og med folk med Blå ekstra hadde snø «klabber» under skia.
Er det på dette føret tjærevoksen fungerer?


Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spørsmål. Vauthi Gold K-universal er absolutt bra. Vår erfaring er at det tåler en del kulde, MEN kan også brukes på varmere fører. Utfordringen på varmere fører er at man må smøre ganske så tykt – og da kan andre «varmere» klister fungere bedre – evt at man må mikse inn noe som gir litt mer feste. Klisteret er som sagt meget bra og bør prøves. Det fungerer å dekke dette klisteret – men på minusgrader så kan det være at andre klister er enda bedre å dekke. Her må du bare prøve deg frem – gitt de skiene og en tykkelsen som du smører.
Ang tjære så er det ikke slik at tjæresmørninger er nødvendigvis det optimale når man treffer på fører der nedbøren er varmere/kaldere enn det temperaturen skulle tilsi (våt snø på minusgrader, eller tørr snø på plussgrader). Utfordringen for mange leverandører er å skaffe tjære til produksjonen som holder jevn kvalitet og som har dermed like egenskaper fra gang til gang. Tjære kan man finne i smørninger fra kaldt til varmt – typisk for finske festesmørninger er nok at den oftest blir brukt for nysnø og tørt føre – men den kan også finnes mikset inn i klister. Her må man bare prøve seg frem. Jeg har desverre ingen erfaring med den voksen som du beskriver – men helt klart den episoden du beskriver er nok mer værbetont enn at smørningen som du hadde var dårlig – nesten alt ville vært dårlig på et slik føre – og beste alternativ ville nok vært rubb. På et slikt føre er det vanskjelig å treffe 100% – målet må være å få best ski i feltet – da perfekte ski nesten er umulig å oppnå. Husk at når føret er som du beskriver så er det varm/kald snø som møtes – og etterhvert som nedbøren faller så vil underlaget være i konstant endring – ja selvsagt inntil den «dominerende» snøtypen vinner (det snør mer/evt stopper å snø). Det er mange som sier de har en «magisk» miks på slike fører – utfordringen er bare at dette problemføret kommer i så mange nyanser at det er nesten umulig å komme med et fasitsvar på hva man skal satse på. Jeg har iallefall to forslag – rubb og/eller staking ;)

Av: knystad

Av: Jan K.Hovind

$
0
0

Takk for svar. Skjønner godt at du har nok å bruke tida på. Imponert at du i det hele orker å svare på alt. Et bra tiltak.
Tenkte dere hadde gode erfaringer med alle produktene på lista du presenterer, men da har jeg bomma litt. Ser jo at det er sølv/alum. under skia hos mange i våte nysnøforhold så derfor har jeg tenkt K52, men det kan jo være så mye. Jeg bruker mest Start Wide som blandeklister. Det fungerer ofte greit til mitt bruk men er jo litt nysgjerrig på noe av det eliten bruker under vanskelige forhold. Mye hemmelighold her?
Greit å teste selv men dere har jo en smule bedre ressurser. Er jo klart at små detaljer som smørelengde og tykkelse er avgjørende så der må jo hver enkelt prøve seg fram med de skia og det føre en har.
Dårlig skiføre nå men kommer garantert til å følge med på touren. Lykke til med skia der og resten av vinteren. Godt nytt år!

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for melding. Ja vi bruker mye rart, men kanskje mer enn noe annet så lar vi oss «overraske» av svarene vi får. Vi tester kanskje 10-20 varianter – og i de aller fleste tilfellene er det hylleprodukter som vinner. Det som er unikt for oss er at vi blander mye klister selv. Noen av disse miksene ønsker vi selvsagt å beholde for oss selv – og vi har derfor gitt de egne navn, men årsaken til at vi startet å mikse er ganske så enkelt for at vi ønsket kontroll. Om du smører med feks rossa og k22 – si at du TROR at det er 50/50 – så forteller du det til din kamerat. Han prøver å mikse 50/50, men blir det likt? Muligens – men klarer han å mikse de like godt på skia som deg? Variasjonene blir ofte store – spes noen år siden når det var en liten åpning på rossatuben og en stor åpning på k22-tuben. Du har rett at det er mye sølvklister på nysnø og blanke spor – og mange bruker nok ofte Start wide – det er nok, så vidt jeg vet, lite k52 MEN prøv deg frem. Min anbefaling er å prøve med litt mindre mengder for å se hvordan blandingen reagerer. Mange av klistervoksene som har sølv i seg er nok basert på start wide. Andre gode blandingsklister er k22r, rossa, rossa spesial, vauthi violet, vauthi universal, flere rex-klister, guru – bare å prøve seg frem. Lykke til videre! Du får si ifra om du finner vinneroppskriften!

Av: Jan K.Hovind

$
0
0

Hei igjen. Bare noen ekstra kommentarer. Å teste 10-20 varianter var overraskende mye. Regner med at det bare er snakk om mindre nyanser. Tror en kan teste for mye også.
Tolker det slik at det oftest fungerer best med rene produkter uten blanding.
Ser poenget med ferdigblanda tuber og nøyaktigheten det gir fra gang til gang. Krever tid,teknikk og trening å blande to tuber på skia og det blir aldri 100% likt fra gang til gang.
For en turløper har det mindre betydning om blandinga blir 50/50 eller 60/40 bare det blir jevn blanding. Som du har poengtert er skigleden det vesentlige og opplevelsen av å få til optimale ski. Helst litt bedre enn kameraten. Sekunda teller ikke for meg lenger.
Har selv laget egne voksblandinger men for klister regner jeg med at en trenger industriell produksjonsmetoder.
Har brukt lite av SWIX-klister de seinere åra men har begge universalene. KX40S silver er den jeg liker best. Ypperlig til påsketuren med varierende forhold, minusgrader om morgenen og litt over på pluss utover dagen. Tåler utrolig mye innslag av finkorna snø/nysnø uten å ise.
Ellers har jeg mest erfaring med Rode multigrade av universalklistra. Veldig fleksibelt. Passer kanskje bedre i en lengre turløype med varierende forhold enn i en WC- løype med jevnere forhold? Bruker generelt mye Rode men også noe Rex.
Det er jo så utrolig mange varianter av snø. Blir nok aldri utlært som skismører men det er en interessant hobby for en amatør. Viktigst at en blir fornøyd.
Vinneroppskrifta finner jeg vel aldri, i så fall blir den nok bare min. ;)
Regner med at du og teamet finner den når det gjelder.
God tour.

Av: Øystein strand

$
0
0

Hei, hvor mye har riper i skia å si? Gikk et skirenn forrige helg hvor det var en del grus i løypa. Ble en del riper. Ingen veldig dype eller på tvers. Burde de da slipes?

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spm. Svaret er selvsagt avhengig av hvor dype ripene er, OG om det er treningsski eller konkurranseski. Føler du det går ut over glien er det selvsagt en mulighet å slipe skiene, MEN før det kan du prøve å bruke en stålsikling/sandpapir for å ta skarpe kanter, samt glide skien. Jeg ville pusset kantene og glidet skien med feks en LF6 – gjenta innsmeltingen noen ganger. Da bør skien være OK til bruk igjen. Lykke til!


Av: knystad

$
0
0

Hei igjen – ja det blir mye testing. Vi er som regel mange dager på en plass – og da kan man teste mye. Ofte krever forholdene det – da gradestokken balanserer rundt null og det kan være aktuelt med alt fra rubb, til tørt, til klister dekning, til klister…og tilogmed staking ;) Det blir mye 1-1 testing – dvs en smørning under hver ski. Med mange mennesker som liker å gå på ski så går det raskt å teste mange varianter. Kunsten er å være nysgjerrig OG aldri gi opp. Rode multigrade er en meget bra smørning – holder du deg til Rode og Rex så holder det i bøtter og spann. Mente ikke å si at rent klister er best – men at klister fra en tube (rent eller ferdigblandet) er best. Da blir resultatet mer forutsigbart. Å blande klister er ikke vanskelig – bare å hente en kjele – smelte klister – røre – helle på tube igjen ;) Lykke til videre og takk for lykkeønskninger på touren – det kan vi trenge!

Av: Jan K.Hovind

$
0
0

Tusen takk for gode, inspirerende tips. Da er det bare å finne en kjele med passende helletut å prøve å få mest mulig tilbake på tuba uten for mye søl. :( (Tubeåpningen er forbaska trang) Kanskje er en trakt bedre, evt. med slange?
Praktiserer 1-1 testing på de fleste turene. Den er grei. Venter bare på litt mer snø nå. :)

Av: Øystein strand

Av: Øystein strand

Av: Irma

$
0
0

Hei!
Tørr, kald kunstsnø og iskaldt (10-) vær. Hvordan i all verden få litt glid på skøyteski? Og er det noe topping som har noe for seg i så kaldt vær?

Viewing all 399 articles
Browse latest View live