Hei, er det liv her enda?
Jeg lurte på. rode sine glidere. er de like bra som Swix sine? ghf 6 og ghf8? de er mye rimeligere til tider.
er det noen av hf glidererene som er bedre enn andre?
Hei, er det liv her enda?
Jeg lurte på. rode sine glidere. er de like bra som Swix sine? ghf 6 og ghf8? de er mye rimeligere til tider.
er det noen av hf glidererene som er bedre enn andre?
Hei.
Ikke direkte smørerelatert, men vet du om utøverne på toppnivå bruker de xelerator innlegssålene fra rottefella? Eller bruker de fleste sålene som følger med skoen
Hei – de aller fleste bruker enten de som kom med skoene ELLER de har egne såler laget custom for deres fot.
Alle leverandører av glidere har gode glidere. Alle HF glidere er bra – hva som er best til enhver tid er bestemt av gitt føre – dvs noen ganger er Swix best – andre ganger Rode. Bruk det merket som du har best erfaring med. Er pris et tema så er det selvsagt ikke noe galt å bruke Rode – men uavhengig av navn – det er aldri slik at en leverandør eller en glider er alltid best. Det hadde vært bra om det var slik – men desverre ;) Lykke til.
Beklager sent svar. Svaret kan nok være litt mer komplekst enn spm først kanskje tilsier. Skiens beskaffenhet – dvs egenskap – er 80% av ligningen. En ski for kaldt føre har lange glisoner (kontaktflater i glisonene). Dette for å skape en vannfilm. Har du en slik ski så er det en god start for god gli. Neste er å ha en fin slip egent for føret – dvs en kaldslip men en ruhet (Ra) på under 3. En kaldslip kan du få med å slipe skiene på en spesialbutikk som feks Bull Ski og Kajakk, Sportslageret, Milslukern, Foss Sport mfl. Når det er gjort så kommer vi til selve glideprosessen. Har du en ski som har hatt en varm glider bør du gjøre følgende. Legg på en kald og hard glider (om du skal gå løp så er det HF glidere og pulver som gjelder). Smelt inn glideren 1 gang – avkjøl og smelt inn samme glideren igjen – gjør dette 3 ganger. Skrap børst og smelt inn på nytt – skrap og børst. Deretter kan du legge dagens pulver. Som regel er det ingen flytende som fungerer på kaldt. Den eneste toppingen som kan virke er feks Vauthi Black Fox Liquid (om det er tørt) – eller at man korker dagens pulver på toppen. Lykke til!
Hei Knut!
Du streifet svaret til det jeg lurer på i svar til et annet spørsmål men jeg lurer på om du kunne utdype litegran.
Saken er smørejern. Jeg har to, middles gode jern (glid/feste). Som du vet blir smørejern skitne etterhvert og du nevner sandpapir og kloss som svaret (svært logisk egentlig, ikke at jeg tenkte på det haha). Har du gjort dette mye? Er det noe jeg må passe meg for annet enn de helt åpenbare?
Og bare for min egen nysgjerrighet: kommer det noe spennende nyheter på smøre/utstyrsfronten før sesong 15/16 er over, og kan du si noe om dem? Ser et merke har lansert rene stakeski f.eks, er de blitt tatt godt imot av eliten?
Hei
Ett av mine to «godpar» har ved en glipp blitt stående ca 1mnd uten glider. Altså med rein og børstet såle. Fordi jeg glemte å legge på glider etter et renn, og oppdaget det ikke før neste gang det paret var aktuelt.
Du har tidligere tatt opp dette med oksidering av belegget, og at sålen ikke bør bli stående uten glider over tid. Bør jeg få slipt opp igjen det paret? Selv føler jeg at sålen ble fin og frisk igjen ved bruk av stålbørste, og påfølgende gliderlegging. Men hva mener du? Gir «tørr» lagring varig skade som kun kan rettes opp ved ny sliping?
Hilsen
Vegard
Hei Knut,
Sliter litt med klister, og da med hvor tykt det skal legges.
Har forstått at dette kommer ann på snøen og temperaturen, men er veldig usikker på hva som er tynt og tykt lag med klister.
Er det sånn at tynt lag dekker akkurat det man ha rubber opp med 100 papir og tykt lag hvis man rubber opp med 100 papir?
Eller kan man ikke bruke dette……? Fint om du har noen tips om tykkelse!
Hei Knut,
Jeg har nettopp kjøpt et par Atomic Redster Skintec. Jeg prøvde dem i går (i Sørkedalen, ca 5-7 minusgrader) og opplevde at de subbet en del (spesielt ved staking) og at festet ikke var så bra som jeg hadde forventet.
Halvvekt er 1,23 og helvekt er 0,40. Jeg er forholdsvis god på ski og tar merket i Birken med god margin. Er det noen grep jeg kan ta for at de skal fungere bedre, som feks flytte bindingen eller kutte litt ned på fellen i forkant? Eller bør jeg bytte til et annet par med annerledes spenn? Kan gjøre dette kostnadsfritt.
Til slutt: vil du anbefale å bruke denne type ski i renn som feks Birken og Holmenkollmarsjen? Ved hvilke forhold vil dette være særlig aktuelt? Jeg har kun kalde (allround) ski og skintec’en i «skiparken» og er langt fra noen smøreekspert.
På forhånd mange takk for hjelpen:)
Hei Knut.
En oppfølger til forrige spørsmålstiller om dette med oksidering av såler.
Du kjenner sikkert godt til Leonid Kuzmin og hans forskningsrapport om skisåler og stålsikling som alternativ til steinsliping. I følge han eksisterer ikke dette problemet med oksidering av plastsåler. Hva er dine synspunkter på hans teorier? Har dere resultater å vise til som sier noe annet? Eller er det utstyrsprodusentene som er dyktige i sin markedsføring?
Kuzmin sier at varme og solstråling påvirker sålen negativt og at kjølig lagring i en mørk kjeller er det beste. Snakker dere egentlig om det samme og at begrepene bare er forskjellige?
Selv har jeg gode erfaringer med stålsikling av skia uten bruk av glider og sparer mye tid og penger på det. For en vanlig mosjonist uten store ambisjoner på toppnivå vil jeg ikke nøle med å anbefale den metoden. Opplever at jeg har god gli i forhold til de fleste. Bruker heller tida på festesmørning. Har erfart at det hjelper lite med steinslip og pulver om skia og festesmørningen ikke er helt tilpasset føret. Mange har feil fokus her etter min mening. ;)
Hei og takk for spørsmål. Tykkelse på klister er nok vanskelig for de aller fleste. Tykkelsen bestemmes av skiens egenskap, føret, og selvsagt personen oppå skien. Det aller første man trenger gjøre er å måle skiene slik at man vet noe om lengden og høyden på festesonen. Det er ikke tilstrekkelig å vite hvor langt man skal smøre, det er også viktig å vite hvor tykt man skal smøre og hvor. Kort sagt – de målene som måles på 14cm forteller deg noe om hvor langt du kan smøre skiene UTEN å miste feste – samt noe om hvor tykt du kan smøre (profil på festesonen). For å finne ut noe om tykkelse er det også viktig å også måle på feks 8cm. Du vil da finne ut om skien din har en lomme og hvor. I denne lommen bør man smøre tykkere slik at når man sparker ifra så har man feste fra en større del av festesonen (større areal av skiens festesone som er i kontakt med snøen). Det er bedre å smøre litt tykkere i denne lommen med de kaldeste/hardeste klistrene.Hva er rett tykkelse? Igjen det er ikke noe fasit på dette, men det er min mening at folk flest legger for tykt – da de ikke kan/vet noe annet. Om man sprayer festesonen med en klistersray som feks KB20 så er det et et godt eksempel på hvor tynt man bør kunne smøre med vanlig klister. Denne tykkelsen må man smøre om man har myke ski. Har man spesifikke klisterski som tåler mere klister kan man selvsagt smøre litt tykkere. Husk at smører man med mykt klister så har man gjerne 3 lag klister under – da er det viktig at man har kontroll på tykkelsen OG på målingene på skien. Lykke til.
Hei og takk for spørsmål. Ja jeg kjenner til Kuzmins forskningsrapport. Jeg kjenner selvsagt også til hva leverandørene sier. Begge har produkter de vil selge….så da er nok min mening at sannheten er nok et sted i midten. Vi på landslaget skal kun få de beste skiene. Vi er kun lojale til det som glir/sitter best i vår kamp om å tjene tid. Vi bruker beste produkt/metode uavhengig av om det er populært, annerkjent, billig, dyrt osv osv. For oss spiller det absolutt ingen rolle om hvem som har rett. Vi tester det som er og bruker det som er best. Da kan jeg begynne å svare på spm ditt – MEN nå gir jeg deg min personlige mening basert på mine empiriske erfaringer – dvs det er ikke et svar som kan dokumenteres vitenskapelig – men er du nysgjerrig på vitenskapelige svar er det bare å ta kontakt med smørningsleverandørene som har flere ganger motbevist Kuzmins teorier. Empirisk får vi alltid bedre gli med tradisjonelle smørningsmetoder – det er kanskje ikke alle metodene som er 100% kjent for deg eller andre, men det jeg iallefall kan si er at vi aldri har anvendt Kuzmins teorier/produkter i løp – MEN vi har testet de. Betyr det at Kuzmin har feil? Ikke vet jeg – vi får det bare ikke til å være bedre enn andre produkter/metoder. Betyr det at disse produktene/metodene er dårlige? Nei absolutt ikke – kun at på WC-nivå så får vi de ikke til å vinne tester. Produktene kan alikevel være rett for deg og mange andre. Fordeler er det selvsagt – en stålsikling vil kunne gi en fersk plan såle men en fin lineær struktur. Kuzmins teori om at varme og solstråling skader skien stemmer nok – høy varme er så absolutt ikke bra for skien eller for strukturen…om det betyr at skiene må absolutt lagres mørkt og kjølig (antall grader) er jeg usikker på. Til sist – du konkluderer helt rett – din site paragraf sier egentlig alt. Flere bør tenke på hva DE behøver for å heve SIN skiopplevelse – og for det er jeg en stor fan av å gjøre det så lett som mulig slik at man kan være minst mulig i smøreboden og mest mulig ute i løypa! Lykke til.
Glemte å si noe om oksidering – vår empiriske erfaring er at sålen blir har – dette er helt sikkert relatert til flere ting . deriblant varme. En ski som står uten glider blir hard – i min forståelse oksiderer sålen.
Hei du – beklager sent svar. Har vært i Korea en tur. Jeg er ingen Skintec ekspert – men jeg liker de veldig godt! De fungerer til sitt bruksområde. Det er så absolutt ikke noen konkurranseski – men en god treningsski. Den fungerer ikke optimalt på alle fører – men det er mye god trening i dårlig gli – og du blir sterk i armene av dårlig feste ;) Hva er den optimale skintec skien? Ikke sikker – men den beste jeg har prøvd er en kort dameski på 192 – kanonfeste og helt OK glid. Min egen ski er litt som din – litt for dårlig feste – men god gli. Skulle jeg valgt en ski ville jeg prioritert feste – dvs velg en litt kortere mykere ski – tilpass feste med å kutte fellen i front og bak. Bruk skiene som en treningsski når du har mer lyst til å trene enn å smøre! ELLER som meg – når jeg skal ut med barna ;) Gå å velg deg en ny ski! Prioriter feste på skntec skia – dårlig gli er bra basis for langløpene ;)
Hei – nå fikk jeg dårlig samvittighet – denne har jeg ikke sett. Beklager det. En allroundbørste bruker vi som kun det – en børste som kun tar det groveste vekk. En finere – som du sier – går dypere – og er mer effektiv. Der bruker vi rotobørster. For polering bruker vi en annen rotobørste laget av «svinebust». Er det nødvendig – tja noe gjør vi sikkert av gammel vane, men vi tester ofte og flere produkter blir bedre med polering – andre ikke. Iallefall blir skien blankere og renere ;) Hva er best – noen har som metodikk å pulvre glideren for så å smelte dette sammen – men de børster godt etterpå. Det er bare å prøve – dog jeg ville anbefalt din børsting – så legg pulver. Husk at pulver skal man ikke børste med metallbørste – der bruker man poleringsbørster. Lykke til videre. Skal man virkelig finne forskjeller så må man teste på flere forskjellige fører over en hvis tid – da får man erfaring – og som du vet – kunnskap er makt – samt gir raksere ski. Stå på!
Hei, skal gå skirenn her (http://www.yr.no/sted/Norge/Vest-Agder/Sirdal/%C3%85dneram_turisthytte/time_for_time_detaljert.html) til lørdag. Meldt -8 på start (kl 10:30) og ca. -6 ved målgang (80-90% luftfuktighet) går på Milslukern blå-slip. Har du store innvendinger mot å legge lf6, marathon hvit og fc8x på toppen? Kan du evt. komme med en vag anbefaling? (får ikke testet noe på forhånd)
Om noe så ville jeg gått kneppet kaldere på pulver! Lykke til.
Hei!
Hva tenker du om bruk av grafittglider som underlagsglider før HF og cera? Ser skigo alltid anbefaler dette veldig sterkt, mens mange andre produsenter ikke engang har en grafitt glider? Har dere noe testresultater på dette? Brukes det mye på WC nivå?
Hei Knut !!
Har Fischer smørefrie . Var ute i går i helt nykjørte løyper, 2 pluss grader.Tråkkemaskinen og de som skøyter på ski legger ofte igjen snø klumper i sporet. Det iser skikkelig. Bruker den billigste varianten av swix spray. Cera spray eller pulver er for dyrt å bruke. Hvilket produkt anbefaler du? Spray boksene til swix er ikke store og koster mye og blir fort tom
Hilsen William Karlsen
Hei du – når du sier smørefrie mener du da zeroski – eller også kjent som rubbski? Om du bruker rubbski, som det hørest ut som, vil jeg anbefale følgende hvis skien iser. Ta med sandpapir fra 100 til 200 (feks 100, 120, 150, 180, 200). Puss med finere og finere papir til det ikke iser mer. Sørg for at skien kjøler seg litt mellom pussing og bruk. Husk også at justeringen av «rubben» er som festesmørning – du kan ha mindre hår fremme og bak i festesonen – og mest rett fremfor innfestingspunktet på bindingen. Vi justerer ALLTID med sandpapir først til vi finner rett «oppskrift». Etter at vi er fornøyde med feste/gli prøver vi pulver eller flytende. Stort sett går vi uten. Trenger du et billig alternativ – kjøp en sprayboks med silikon.