Quantcast
Channel: Kommentarer til: Smøre- og utstyrs-tips 2015
Viewing all 399 articles
Browse latest View live

Av: knystad

$
0
0

Så bra at du er fornøyd – har også tilsvarende ski fra Atomic og liker de bra. Har ikke renset mine, men tipper at det enkleste er bare å bruke vanlig klisterrens – du får prøve deg frem ;) Lykke til!


Av: knystad

$
0
0

Det er et godt tips – men noe kleber seg fast. Jeg har også sett at enkelte bruker trykkluft. Frysing eller å bruke snø funker veldig bra – da børster/blåser man bare ut støvrestene. Takk for tipset.

Av: knystad

$
0
0

Her er et generelt tips –
Feste:Grunn KX20, KB20 eller Rode isklister
Grunn 2 – KX35 eller Rode violett spesial
Topplag: Her må man se litt på forholdene – er det på kaldere siden så vurder å gå på rent KX35/violett speisal (evt rode violett) dekket med en tørrsmørning. Start Universal med sølv er også et godt alternativ. Vauthi Gold er en god kandidate – samme med K22 fra Swix (dete kan selvsagt også dekkes med tørrt) – eller annet varmere universalklister – blir det mye varmere så mix inn litt Rød rossa eller KX65. Husk at med klister er det en fordel å smøre så tidlig som mulig – da blir det mindre opptak av skit – samt at festet holder lengre.

Av: knystad

$
0
0

Hei du – prøv med å pakke de full av snø (kan jo prøve fryseren også) – la de ligge en stund . så gni to børster mot hverandre – evt bruk trykkluft å blås de rene. Alt er å skylle de raskt i vann. Lykke til!

Av: Inge

$
0
0

Hei!
Jeg har hørt at man har gått bort fra å bruke hestehårsbørste, tilsvarende når man børster av pulver fordi den er for hard og river opp strukturen. Er dette noe dere har erfart og bruker dere bare hard nylon børster etter at dere har brukt plast sikling?

Av: Torgeir

$
0
0

Nå som en del sportsbutikker dumper ut stive kaldføre racing ski, som de ikke har solgt på et par år, lurte jeg på om de kan brukes som klisterski isteden?

(Mitt konkrete eksempel er et par Fischer, cold, stiff, 202 cm, som er målt til 54kg. Jeg veier 90 kg med klær. Skiene er nedsatt fra 4500,- til 1000,-. Tydelig at for få tjukkaser vil bruke penger på god glid….)
Skjønner at jeg er for lett for dem til voksski og at slipen er gal i forhold til klisterføre.
Men, er sålemateriale særlig forskjellig mellom varm og kaldski?

På meg virker det som om skia bøyer oppover fremme og bak når jeg klemmer dem sammen og det passer jo bra mhp varmt føre.
Vil varmføre ski alltid bøye ennå mer opp enn kaldføreski uansett stivhet i smøresonen?

Jeg skjønner at dette ikke er den optimale måten å kjøpe klisterski, men budskjettet er meget trangt. Jeg skal ikke konkurrere, ønsker bare best mulig glid for pengene når jeg bruker klister.
Min erfaring med «billigski» og 90 kg kropp er:
*Klisteret blir dratt bakover i glidsonen pga. manglende høyde på smørelomma.
*Ingen oppover bøying i front og bakkant når skia klemmes sammen.
*Ikke noe struktur i det hele tatt.

Takk for en meget informativ side.

NB! Dersom skiene viser seg å være for stive uansett føre, kan jeg selge dem videre til en kamerat som er 10-15 kg tyngre enn meg.

Hilsen Torgeir

Av: Trond

$
0
0

Hei. Jeg har fått skaffet meg en spennmåler fra Madshus og lurer på hvordan man bruker den til å måle skøyteski og ev. klassiske ski.

Noen sier at det skal være ca. 2 mm mellom og 30 cm med mellomrom mellom skiene på skøyting. Er det riktig? Hvor lang skal bør åpningen begynne å stoppe i forhold til bindingen/NIS-plata for et allround skøyteski og hvor lang bør åpningen være?

Av: Tommy Nordeng

$
0
0

Hei Knut, takk for at du tar deg tid til å svare så mange her. Jeg har et spørsmål om preparering av transparente såler. Disse er vel generelt litt hardere en grafitt-såler (muliggjør grov, dyp struktur) og mindre hydrofobe (og dermed også mindre lipidofile) slik at de skal fungere godt på våt, skitten snø. Spørsmålet er da om man bør behandle slike såler med parafin-glider, eller om det vil medføre at man da reduserer sålematerialets fortrinn (tar lettere opp smuss)? Hva er evt alternativet? Hva gjør dere?


Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spm. Jeg må si at jeg blir litt svar skyldig på dine spm da jeg ikke har hørt noe om at de mindre hydrofobe. At de er mykere kan være siden de ikke har grafitt, men der har jeg ikke et eksakt svar. Det er mange faktorer og råstoffer som kan endre hardhet – feks er det mange sorte såler (med grafitt) som har ulik hardhet. I utgangspunktet er sålene – uavhengig av farge (og husk transparente såler kommer også i flere farger) – ultra high molecular weight polythylene – dvs plast. Alle såler – som vi kjenner – er derfor hydrofobe. Utfordringen er å gjøre de superhydrofob – det er vanskjelig å gjøre noe som er hydrofobt – superhydrofobt – to stoffer som ikke ønsker å binde seg. Sålene har – ifølge vitenskapen som vi støtter oss på – amorfe soner – det er her voksen trekker inn – og det er her vi tror de sterkeste bindingene skapes. Skulle man skape en «ønskesåle» så måtte den ha vært knallhard (mindre smussoptak) – men mulig å slipe ønsket struktur og manipulere manuelt (optimalisere vannfilm dvs skape eller drenere – samt kunne manipulere overflateareal) – samt kunne gi semi-permanent heft (hydrofile egenskaper) til et optimalt glimiddel (som er superhydrofobt med lav friskjson). Finnes dette? Nei – ikke per idag. Så hva gjør vi – per idag behandler vi transparente såler akkurat som vi behandler sorte såler – men vi kan ikke nok om dette, og støtter oss kun på empiri. En siste kommentar – det er ikke altid å smøre med glider øker skitopptaket – noen ganger ser det ut som at et lag glider gir bedre heft enn en ren såle – og da har jo skien en lengre fluorcoating – noe som er optimalt for gli – lykke til og takk for interessant spm.

Av: knystad

$
0
0

Hei igjen- Jeg tipper at du har en slik spennmåler der to ski ligger mot hverandre? Denne fungerer optimalt gitt at skiene er like. Du kan nok også montere den mot en flat overflate slik at du kan måle en ski av gangen. Ikke sikker på hva du mener med 2mm og 30cm – presser du da skiene med full vekt – om det er 2mm åpning mellom skiene og en 30cm lomme så er skiene optimale? Vi bruker ikke en slik målemetode. På klassisk måler vi for å finne festsonen – msteg 1 forteller oss stort sett «smør lengre enn dette så mister du gli), metode 2 forteller oss hvor vi trenger å smøre eksta lag under festesonen – metode 3 forteller oss om glisonen og hvor den er. Som med alle målinger – avstanden mellom målepunktene og endring med vekt – forteller oss noe om stivhet og profilen – også dette vitig for å karakterisere en skiegenskap.
1 – Halvvekt 14cm bak balansepunkt
bruk skims marker 0.05 – 0.1, 0.15 – 0.2 osv helt opp til 0.5 og gjerne også 1.0mm fremfor balansepunkt – gjør det samme bak balansepunkt 0.1 – 0.2 – 0.3 – 0.4mm – marker høyde i balansepunkt.
last på med full vekt – marker høyde i balansepunkt, 0 fremme og bak
2 – vurder om skien skal måles på feks 8cm for å finne hvor i smørningslommen man skal legge ekstra lag smørning.
3 – man kan markere trykksoner (gliflater) med ulik belastning).
Til syvende og sist må man ut på snø å prøve skien. Da er kunsten å finne rett føre for skien slik at den kan optimaliseres med rett struktur….men husk…man kan flytte bindingen – og da må man vurdere å gjøre målingene beskrevet over om igjen….lykke til. Det viktigste er at DU finner ut hvordan din skimåler kan gjøre deg til en bedre smører/utøver – det er et hjelpemiddel – ikke en fasit.

Av: knystad

$
0
0

Hei du – om skien spriker slik du sier er det optimalt med tanke på klister! Det at den er målt til 54kg – mener du den verdien som står på skien? Få butikken til å måle de med dine vekt – det vil gi et bedre bilde. Men den FA verdien du beskriver er ikke så gærn den. Husk at en stiv ski tåler/krever mer smørning – dvs det er ikke noe problem å fylle inn festesonen slik at du får feste. Hva er en rett ski for deg? Denne høres jo egentlig veldig bra ut – verdt å prøve gitt en flott pris! Ski plukkes ikke bare på vekt – men også på teknikk. Sliter du med feste så reise deg mer opp i overkroppen ;) Lykke til!

Av: knystad

$
0
0

Hestehårsbørste for hard? Nei den har jeg ikke hørt – dette er kanskje den mykeste børsten som finnes. Hadde du sagt stål – eller metall-børste så hadde jeg vært enig – den bruker vi ikke på coatingprodukter – dvs feks fluorpulver eller flytende fluor. På pulver (etter lett sikling) brukes plast og andre myke varianter – samt hestehår. Lykke til!

Av: tommywn

$
0
0

Takk for refleksjonene! Det er ikke så mye informasjon å finne om dette på nettet, men caldwell-gutta har bidratt med noen interessante tanker her: http://www.caldwellsport.com/2013/05/1964/
Deres erfaring med at transparent-såler slett ikke alltid fungerer på vått føre, men ofte er bra på type kunstsnø/sukker, stemmer med både egne erfaringer og det jeg har plukka opp fra andre. Noen kommentar til caldwell-teorien om hvorfor ikke-sorte såler synes å være mer i bruk i internasjonal skiskyting?

Av: knystad

$
0
0

En meget interessant artikkel – kjenner til de gutta. De sier ikke så mye nytt (og artikkelen er fra 2013) – men de peker på en del utfordringer. Disse utfordringene har vi ingen klare svar på – bortsett fra å teste og velge det beste. Jeg vil påstå at sålen er en del av skiens egenskap – men – skiens spennegenskaper (både kammer og gliflater) vil alltid slå såle. Det optimale vil derfor være å finne rett såle for rett konstruksjon – noe som ikke er så enkelt. Rossi har mange gode skiskyttere – de har også satset ganske hardt på nye såler – dvs det er ikke noe overraskende at sålene brukes «ofte». jeg har ikke noe tall på dette – men Fourcade går på Rossignol – han vinner ofte – og da ser det nok ut som at blanke såler er overrepresentert i forhold til sorte. Mitt råd er – test skiene på alle fører – gå på det som er best uavhengig av farge. Test gjerne distanse for å se om de holder smørningen like bra, samt hvordan skitopptaket er. Lykke til! Fortsett å være nysgjerrig – det lærer du (og jeg) fra. Lykke til og god påske!

Av: Thorbjørn

$
0
0

Hei, skal gå skirenn neste helg, men har ikke tilgang til smørebua siste uken. Hvordan er erfaringen med å gjøre skien rennklar, med pulver en uke i forveien?


Av: Petter

$
0
0

Hei Knut – Som så mange andre sier, takk for mange gode råd og betraktninger. Jeg er trener i en jr gruppe og har et spørsmål når det gjelder valg av ski til friteknikk. Flere av løperne mine har 2-3 par å velge mellom. Både de og jeg selv har på test erfart at et par kan gli best utfor mens et annet par føles lettere å gå på – har bedre slipp. Jeg mener å ha erfart at hvis det er slik, er det ofte skiparet med grovest slip som glir best i høy fart mens den fineste slipen har bedre slipp. Stemmer det med din erfaring? Så har jeg også erfart det samme med to par med samme slip. Da lurer jeg på om det kan ha med kontaktflater mot snø å gjøre, kort kontaktflate kan gi best gli i høy fart mens en med lengre kontaktflate har bedre slipp? Her er jeg mer usikker, men hva er din erfaring? Og hvordan prioriterer landslagsløperne de ulike egenskapene på ski hvis de opplever det samme ved skivalg?

Av: Johnny

$
0
0

Hei.

Takk for fin og informativ side!

Har du/dere erfaring med Solda produkter og spesielt Solda fluorpulver? Eller skal jeg gå for mer kjente merker ved anskaffelse av pulver?

Mvh.
Johnny

Av: Lars Petter Tronrud

$
0
0

Heisann. Dette er veldig interessant lesning for en amatør.
Håper du har tid til å hjelpe. Til helgen er det Hovden Tour. Værmeldingen er ikke spesielt oppløftende. Varslet for renndagen sier temperaturer fra +1 til -3, med frisk bris, sludd og snø. Så langt i uka har det falt litt nysnø og det har vært kaldt.
Har du et godt tips til valg av festesmøring på et slikt føre?
Håper du har tid til svar.

Av: knystad

$
0
0

Takk for spm. Ja det var ikke en lett nøtt å knekke. Det er vanskelig å gi råd når man ikke selv er der for å teste, men jeg kan forsøke å peke deg i rett rettning. Om du feks går inn på denne siden http://www.swix.no/Tips-guider/Smoeretips-for-skirenn/Hovden-Tour/Hovden-Tour-2016 så finner du tips fra SWIX. De er i det minste der å tester. Utifra hva du beskriver så høres det ut som om at det er omdannet snø – grovkornet og hardt – med litt nysnø på toppen. Jeg tipper at løyner vinden så freser de det ned. Er det på minussiden så bør det da være klister med dekning. kjappe tips – bruk sandpapir – lag 1 feks rode isklister/swix kx20/swix kb20 som varmes inn (kb 20 pray skal ikke varmes inn), så et lag med feks rode violet spesial/swix kr35 – dekk dette med en tørrsmøning som passer til temperaturen – la klisteret avkjøe før du dekker. Legg tynne lag slik at klisteret dekkes og at man ikke «river opp» klisteret. Om jeg har misfostått og det er myk snø med nysnø – ja da er det kunn tørrsmørning som gjelder. Bruk sandpapir – smelt inn en grunnsmørning (Rode, swix, toko) (alternativet er å spraye med Swix KB20), smelt inn rode blå/swix v30, kork inn et par lag med rode blå/swix v30 (alt etter hvor stive ski du har – husk å legge noen ekstra lag fra innfestingspunkt binidng og frem 20cm – det er der du trenger de ekstra lagene i pyramiden) – velg dagens smørning – legg tynne lag til det sitter. Blir det minusgrader og kaldere snø så fungerer ikke rubbski – MEN er snøen fuktig – da kan rubski være løsningen – husk å ta med sandpapir i forskjellige valører fra grovt til fint slik at du kan justere om det ikke sitter evt iser. Lykke til.

Av: knystad

$
0
0

Hei du – alle leverandører har gode pulver – man må bare finne rett føre for det. Vi bruker ikke mye Solda, men mye av det er pga av at de er en liten leverandør som ikke er tilstede på verdenscup. Når jeg bodde i USA brukte vi veldig mye HP05 på kaldt tørt føre – det var et veldig pålitelig og bra pulver. Solda kan så absolutt være en bra løsning – men det ville jeg egentlig sagt om stort sett de fleste leverandørene. Har til dags dato ikke funnet noe fluorpulver som er ubrukelig😉 Det er ofte små marginer|

Viewing all 399 articles
Browse latest View live