Quantcast
Channel: Kommentarer til: Smøre- og utstyrs-tips 2015
Viewing all 399 articles
Browse latest View live

Av: knystad

$
0
0

Du har mange spm som er vanskelig å svare😉 Ved skiutvelgelse bruker vi å velge ski før start etter samme kriterier som skiene blir evaluert på etter målgang – dvs toppfart. Jeg har aldri hørt en løper si – «løpere suste ifra meg nedover – men jeg er fornøyd med skiene fordi de føltes så rå». Noen utøvere velger kun på feeling – så evaluerer de skiene på bakgrunn av hvordan deres gli var sammenlignet med andres. Når vi har funnet det skiparet som glir best så vurderer vi selvsagt også stabilitet og feeling. En ski som ikke er stabil blir som regel valgt bort (sklir skien ut er det som å ha dårlig feste i klassisk). Utifra de raskeste skiene vurderer vi som sagt også feeling. Hva bestemmer feeling? Ja si det – selvsagt er det førerelatert. På kaldt føre så føles en ski med lange soner og fin slip lett – er det vått – ja da vil denne skien suge seg fast mot underlaget. Årsaken er at på kaldt føre trenger man en lang kontaktflate for å skape vannfilm – og en fin slip for å minimalisere friksjonen mot underlaget – akkurat motsatt på vått føre. Klarer man å finne optimal kontaktflate og rett slip – ja da blir sekunderingene underveis helt sikkert av den hyggelige sorten. Vi tester sliper på nullstilte ski – av og til er det de skiene som føles lettest som også vinner – men av og til er det akkurat motsatt. En ski som er veldig tung å gå på blir selvsagt ikke valgt – om man har et lettere alternativ som er rett bak. Årsaken til forskjellen mellom feeling og toppfart er høyst sannsynligvis relatert til farten – feeling føler man i lav fart – toppfart..som ordet sier – i høyere fart. Jeg er sikker på at det finnes en mer raffinert måte å forklare dette på – men av og til må man bare innse at det viktigste er tross alt å finne det skiparet som er best – i min verden burde kriteriene være – 1 stabilitet (dette kan man regulere med bindingsplassering – fremover mer stabil, bak mindre stabil, spacerbinding = mindre stabil). 2 – toppfart og 3 feeling (dette kan man regulere med bindingsplassering – bak = bedre feeling, spacerbinding = bedre feeling). Håper det svarte på dine spm. Lykke til!


Av: knystad

$
0
0

Hei du – vi har faktisk latt skiene stå en uke…det ble ikke ille det – MEN kan ikke garantere at det er bedre enn å gjøre det på plassen. Noe av dette er selvsagt relatert til at jo nærmere man er rennet jo sikrere blir man på været/føret – og som et resultat kan man sikrere velge rett produkt. Jeg liker måten du tenker på – personlig ville jeg gjort det samme – gå for en hard glider – feks swix marathon og et pulver som SwixFC78, Vauthi LDR eller annet pulver som passer temp/føre. Lykke til!

Av: knystad

$
0
0

Hei du og takk for flotte ord. Det blir nok ikke noen bok på meg gitt😉 Har det nok litt for travelt for det. Om du har lest de to bøkene du beskriver så er du godt igang til å bli en meget god smører. Kunsten er å øve nok slik at man har kontroll på det man gjør. Smørebommer kommer for alle😉 Når jeg gir generelle råd på denne bloggen så er det for å gi muligheten for de aller fleste å oppleve gode skiopplevelser uten å må ha alt mellom himmel og jord. Det er selvsagt mange andre produkter som hadde kunnet passe inn – men med disse kommer du langt (eller med nye erstattninger). Jeg bruker å si at de aller fleste kan smøre med dagens smørning – det folk flest ikke kann er å velge rett ski – samt legge rett grunn – slik at man kan bevare den gode glien og det gode feste. Hva et godt produkt er må man teste – det er ikke noe universielt svar på hva som er den aller beste smørningen på minus 5 og nysnø – noen ganger er det ditt..andre ganger datt….MEN det er utrolig mange smørninger som vil være god nok for de aller aller fleste i de aller fleste omstendighetene😉

Ja skin ski kan i utgangspunktet slipes – men det er litt ekstra styr. Usikker på hvem som kan eller vil gjøre dette – jeg ville forsøkt å ringe til de store skibutikkene – er du i Oslo – Bull, Mislukern, Sportslageret osv (er du utenfor oslo så oppsøk din lokale slipe-guru) Lykke til.

Av: tommywn

$
0
0

Wow, du svarer og svarer, og det virker som om behovet for kunnskap og innsikt er nærmest umettelig her ute. Igjen, takk for at du tar deg tid til å dele. Håper du kan ta et spørsmål til:
Jeg har, som mange andre har jeg sett rundt om kring på skirenn, gått til anskaffelse av utstyr for å sette manuell struktur på skiene (jeg snakker ikke rill v.b.a «padda»). Informasjon om erfaringer ved bruk av slike strukturjern er vanskelig tilgjengelig: Det er lite og plukke opp på nettet, og folk blir generelt flakkende i blikket når man spør. Så jeg ender som regel opp med å sette 1mm eller 2mm rett struktur fra bindingen og bak, avhengig av føre, men uavhengig av hvilken slip skien har. Rett struktur gir sjelden dårligere glid, men kan gi store forbedringer, har jeg hørt (og av og til erfart). Særlig for skøyteski er det aktuelt å prøve med brutte strukturer som juletre og høyre/venstre skru, men for det første er det lite «best practice» å snuse opp, og for oss «vanlige» er det litt av et styr å skulle skaffe seg egen erfaring (av hensyn til både utstyr, kompetanse og tid) på også dette området. I tillegg vil jeg tro at den slipen skien har fra før vil påvirke hvilken manuell struktur som vil kunne fungere, og intuitivt har jeg f. eks liten tro på å legge en brutt manuell rill oppå en brutt slip, mens en rett manuell på toppen av en rett slip klinger bedre i mine amatør-ører. Så, har du noe å bidra med her vil jeg være takknemlig:-)

Av: lptron

$
0
0

Tusen hjertelig takk for råd. Høres jo ut som forhold en amatør forhåpentligvis kan klare å mestre. Tiden vil i såfall vise.
Takk igjen!

Av: knystad

Av: Morten

$
0
0

Heisann
Har gått til anskaffelse av Gul Toko Jetstream fluorpulver.
Ser på pakken at det ikke er anbefalt noen fast tempraturinstillling på smørejernet.
Imidlertid ser jeg Oslo Sportslager anbefaler 180-200 grader.
Er det en forskjell på temp innstilling på smørejernet avhengig av ute temp og snøtype?
Har du noen tips her uten å gjøre mye tester selv, for pulver er dyrt.

Av: lptron


Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spm. Som regel vil jeg anbefale ca 180 grader. Det er selvsagt en gliforskjell på om man brenner pulveret på ulike temperaturer. Dette er metodikk – og kan selvsagt være viktig – OM man kan teste. For føret din smørning er tiltenkt vil jeg si 180 er en sikker temp – da bommer du iallefall ikke. Vi har desverre ikke kapasitet til å teste ulike pulvre – så samme pulver på ulike temperaturer. Vi velger som regel derfor rundt ca 180 uavhengig av temp og snø.

Av: knystad

$
0
0

Du svarer jo bra selv😉 For meg høres du ut som en meget erfaren kar. Det aller sikreste er å gå med lineære manuelle verktøy. Det betur ikke bare 1 og 2mm – her kan man ha 0.5mm, 0.75mm osv opp til 3mm. Dette er verktøy som er relativ trygge å bruke – og er man i tvil kan man alltid trykke veldig lett på fremskien og tyngre bak – evt bare trykke bak. En padde vil kutte mer og lage en mer semi-permanent rill – mens et rullende verktøy preger sålen mer og vil «forsvinne» etter et par innvarminger med CH6. Det er også relativt trygt å bruke verktøy som skrur langsomt. Som du sier er manuelle verktøy ikke alltid så enkelt å anbefale, da det avhenger av strukturen i bunn – og da ikke bare mønster – men også selvsagt grovheten. Smører man til løpere med uante strukturer – da ville jeg kun brukt rette. Er det kjente strukturer (og få av de) – så kan man eksperimentere mer. Husk at en steinslip er sjelden så lineær og sammenhengende som et manuelt verktøy – det er lineære groper som er satt sammen i et mønster – de ryggene og fjelltoppene som blir igjen kan man evt krysse med et verktøy slik at man lager et sammenhengende spor. En juletrestruktur vil nok som oftest trenger en rett lineær struktur. En tilnærmet rett lineær struktur vil kunne tåle både rette og lett skruende verktøy. Om jeg skal gi deg et råd ville det vært å skaffet den feks en 0.75 rett rill – og muligens en 0.5mm rett rill (rullende verktøy) Da har du gode verktøy på kaldere forhold med finere snø. Det er da tryggere å rille hele skien. Eksperimenter litt – men bruk sunn fornuft. På et gitt føre vurder hvilke sliper løperne kommer med – og grovheten – vurder så hvilket rett verktøy og hvor hard du skal trykke hvor. Lykke til – manuelle verkøty er vanskelige – og hever så absolutt ikke skiene alltid.

Av: tommywn

$
0
0

Erfaren? Vel, alt er relativt, men i alle fall interessert:-) Jeg holder til i Vesterålen, og her er det langt mellom dem som har kan tilby gode steinsliper. Man ender opp med å sende ski sørover, og så må man vente i uker og år på at posten skal få sendt skiene fram og tilbake. Dette, kombinert med korte sesonger og ustabile snyforhold gjør det utfordrende å etablere et empirisk kunnskapsgrunnlag, for å si det mildt. Jeg har, som nevnt, så langt ikke fått de helt store wow-effektene av de forskjellige manuell-strukturene jeg har prøvd, men er fortsatt på søken, og da har jeg vurdert verktøyene til Finite, særlig Finite Finish med det gir-baserte climb cutting-systemet. Har du noen erfaring med produktene til AceCo? http://www.aceco.com/finiteskitools/downloads/FINITEFINISH_ToolFeatures_09.pdf

Av: knystad

$
0
0

Hei du – ja sesongen i Vesterålen er vel ikke av den lengste, men den byr iallefall på mange utfordringer med mye vanskelig vær. Det er ikke alltid ønskelig med bare stabile forhold for å lære empirisk – de vanskeligste forholdene er de som skiller mest – dvs lærer du en metode som kan raskt velge ut det mest interessante til test, en nøyaktig og effektiv testprosedyre som gir raske svar – ja da er du i boks. Alle kan smøre når det er blå ekstra – ikke alle kan smøre når det er store utfordringer. Du har nok frustrerende vær – men trøst deg med at når de andre stresser pga av mye vær så har du allerede et forsprang i erfaring, kunnskap, og metodikk – men husk – det er kun testing som kan gi svar på hva som er best. Man kan ikke vite svaret før man har testet😉 Finite tools har vi prøvd – og vi har også konkurrert på deres verktøy. De har mange forskjellige ruller – og det er mulig å bygge etterhvert. Systemet er kompakt og tar liten plass. Ingen dårlig løsning dette. Et annet alternativ er å gå med feks Red Creek eller IDT. Ang sliping – Robert Helgesen i Bodø burde vel være en mulighet? Lykke til.

Av: Kjell Strand

$
0
0

Hvordan tetter man et sår i siden på skia? I mitt case er såret/avskallingen ca en kvadratcentimeter og det går helt ned til sålekanten. Jeg kan se inn på trekjernen. Er redd for inntrenging av fukt. Er epoxy eller pvc-lim lurt å bruke? Har du noen erfaring med å reparere slike skader?

Hilsen Kjell

Av: knystad

$
0
0

Hei – det var ikke bra, MEN mulig å fikse. Normalt bruker man lim og/eller plastfyllmasse. Drar du på en sportsbutikk så har de dette. Drypp inn i såret, avkjøl, skrap og puss. Lykke til.

Av: Oskar Reistad

$
0
0

Hei,
Takk for interessant og informativ blogg! Jeg har av og til brukt pulveret som blir til overs, dvs det som blir sittende igjen i børster etc. Jeg kakker da forsiktig ut pulveret fra børsten ut over skien og korker inn for hånd med naturkork. Jeg har inntrykk av at dette hjelper på gliden. Hva er dine tanker rundt «gjenbruk» av fluorpulver?


Av: knystad

$
0
0

Hei du – ja hvorfor ikke. Har ikke testet det selv, men flott om du tester dette. Gjenbruk ville jo vært genialt for mange. Ville vært imteressant å teste. Skal de hva vi får til😉 i mellomtiden…kjør på! Det skader iallefall ikke.

Av: Stig Bergstrøm

$
0
0

Hei!
Om ute tempratur er fra +1-+5 og bakken er saltet. Hvilken glider anbefaler du da? Topping?

Av: knystad

$
0
0

Beklager sent svar – denne slapp unna slutten av sesongen. Det er samme prinsipper som gjelder med salting som uten salt. Du må teste for å finne dene beste kombinasjonen av produkter. Har man ikke mulighet til å teste så kjør safe – dvs en hard HF glider og et pulver som dekker temperaturområdet som du kjenner metodikken på. Du må selvsagt vurdere hvor skitten snøen er.

Av: Trond

$
0
0

Hei Knut.

Hva er forskjellen mellom FC6X og FC6?

Av: knystad

$
0
0

Hei og beklager sent svar. Har prioritert litt annerledes i år med familie og reise. Rengjøring av børster er relativt enkelt. Man kan feks legge de i fryseren, så børste ut støvet, samt rengjøre under vann. Man kan dynke de i ren snø – så gjøre som over. Er den virkelig skitten kan man sikkert bruke en renseveske som feks aceton eller eller fluorrens – dog dette er noe vi ikke praktiserer. Lykke til!

Viewing all 399 articles
Browse latest View live