Quantcast
Channel: Kommentarer til: Smøre- og utstyrs-tips 2015
Viewing all 399 articles
Browse latest View live

Av: Espen Langnes

$
0
0

Hei. Skal jeg velge myke eller litt stivere zeroski? Går på fischer ski, veier 67kg og liker å gå på ski som passer løpere som er litt tyngre. Selv føler jeg at jeg får bedre glid og bra feste i forhold til andre uansett hvilke ski jeg velger. Hvilken fa verdi er det som gjelder på zero skia til fischer? Tenker å kjøpe brukt da disse zero skia blir lite brukt.


Av: Tor Egil Holmen

$
0
0

Hei Knut, smurte for min kone søndag på Öppet Spor. c105 basert på værmelding. Nysnø og ble betraktelig kaldere enn meldt ( ned mot -24 v Mångsbodarna). Noen rakk smøre om til c110. BSK-6 slip. Syltynt feste blå multigrade som hun oppfattet stjal minimalt med glid
Tre spørsmål:
1. Hvor stor forskjell kan det erfaringsmessig ha vært på disse pulverne? Noen hadde betydelig bedre glid enn fruen. Hva kan vi snakke om i tid på 90km?
2. Hadde p16 under. Burde sikkert hatt kaldere HF glider også. Hvor mye kan det ha gjort på glid?
3. Har også i ettertid fått råd om at burde brent pulveret raskere ( ikke helt sort) og kanskje ennå varmere enn 180gr ( fulgte SkiGo anb). Hva er din mening? Hva kan denne « feilen» ha betydd?
Forsøker lære litt for hvert renn og skal i i,den igjen til Birken så enhver tilbakemelding verdsatt. Last but not the least – gratulerer med kjempejobb i OL!

Tor Egil

Av: knystad

$
0
0

Hei og beklager sent svar. Takk for spørsmålene. Uten å ha vært der er det vanskelig å gi det noe 100% fasitsvar – men jeg forsøker. Spm 1 – usikker – men det er ikke noen stor forskjell. Det viktigste er at du hadde pulver under skiene. Erfaringsmessig er det større forskjell på hvilken glider du har under pulveret – enn selve pulveret. Spm 2 Glideren er nok ganske så rett. Vanskelig å si hva som hadde vært bedre – for å finne ut av dette måtte man ha testet ulike glidere på testski med samme pulver på toppen. Først da får man svar på mikrokjemien over tid. Det er også slik at enkelte glidere/pulvere slites forskjellig – dvs har ulik tapskurve over tid. Et godt råd når det er kaldt – smelt inn glideren flere ganger før du skraper/børster. Spm 3 – nå er du inne på metodikk. Også dette må testes. Her er noen forskjellige metoder å tenke på raskt kontra sakte, 150gr til 210gr – børste opp og brenne to ganger – Man må alltid teste hva som er best – og gjerne over den distansen som skal gåd OG da skjønner du at dette blir vanskelig uten et stort testteam og mange par ski. Alt i alt synes jeg du gjorde smarte valg. Det er umulig å si hva utkommet hadde blitt om du hadde valgt andre løsninger – der må man bruke erfaringer fra trening og testing. Beklager at det ikke ble noe fasitsvar – du har gjort veldig mye riktig. Ingen skam å gjøre ting enkelt – det gjør som regel alltid susen! Lykke til i Birken. Takk for OL-gratulasjoner . mange som fortjener en klapp på skulderen for innsatsen de la ned 😉

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spørsmål- Her er det ingen fasitsvar. Jeg liker å måle opp skiene. Hvis du på halv vekt (14cm bak balansepunkt) – finner en ski med minimum 50cm festesone – dvs fra ca hælen og 50cm lang til 0.2mm i front – da er det et godt utgangspunkt. Om du måler skiene på 8cm bak balansepunktet bør det ikke være en stor lomme fremfor bindingen. Husk at du kan alltid justere feste med finere sandpapir – slik at du får optimalt feste/glid. Du kan også justere feste med å dra bindingen fremover (bedre feste) eller bakover (bedre gli – bedre å stake på). Lykke til. Fornuftig å kjøpe brukt!

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spm – jeg har dessverre ingen krystallkule å se inn i 😉 MEN jeg tipper at det blir en stund til man ser felleski på verdenscup. Mange bruker de til å trene på – veldig enkle og bra ski som krever lite vedlikehold og smørning. Har man en flaske med flytende glider og fellerens så kan man få fantastiske skiturer! Ang om det er slutt på festesmurning – nei det tror jeg ikke. En godt smurt ski er alltid bedre enn en felleski. Vi bruker av og til rubbski – men ikke ofte. Det er bare å fortsette å lære seg å smøre – det kommer du til å trenge OM du ønsker å konkurrere. Ang fluor – hvem vet. C8 teknologien er på vei ut – C6 på vei inn – men det kan bli enda mer restriktivt i fremtiden. Jeg tipper at smørningsleverandørene bruker mye tid på laben og ute i løypa for å finne alternativer som er minst like bra som gammel teknologi – dette er vanskelig – men burde være mulig. Hva kommer til å endres? Smørning, såle, heftelag? Hvem vet. I en periode vil nok de aller beste lagene «hamstre» gammel teknologi – iallefall så lenge den gir en konkurransefordel. Husk at forbudene kom ikke som en konsekvens av at skismørning forurenser så dramatisk mye – men pga av at andre større industrier som bruker samme teknologi. Den som lever for se – den som er nysgjerrig finner fordeler før andre 😉 Lykke til.

Av: Morten

$
0
0

Hei Knut,
Når dere tester gildprodukter.
Tester dere forskjellige glidere alene først, og når dere har funnet en god glider tester forskejlige pulver på den valgte glideren?

Av: thomas

$
0
0

Hei Knut,
lurer på om jeg skal kjøpe nytt rillejern. Har brukt rillejern til Toko så langt. Hva slags rillejern ville du anbefalle en ifrig mosjonist?
Tusen takk på forhånd!
Thomas

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for melding. La meg først si at det med rillejern er vanskelig. Vi har en egen testserie for hver slip vi bruker – dette pga av at hver enkelt struktur reagerer ulikt på et gitt rillejern. Det er ikke alltid at man får bedre gli av å rille skiene. Det beste å kjøpe et sett med flere ruller slik at du kan leke deg frem og teste det som fungerer best på dine sliper. På vått og skittent er det fornuftig å ha den gode gamle swix padda med 1 og 2mm rett. Lykke til.


Av: knystad

$
0
0

Hei du – godt spørsmål. Som regel tester vi forskjellige glidere med samme pulver på toppen, samt forskjellige pulvere med samme glider under. I begge tilfellene prøver vi å optimalisere den konstante faktoren. Håper det gav deg svar.

Av: Øyvind Fjeldksaar

$
0
0

Hei Knut
Først av alt så virker du å være en kjernekar!
Som det orakelet du er når det gjelder ski. Spørsmålet er relatert til Zeroski (rubbeski). Jeg finner så mye motstridene informasjon når det gjelder bruksområde. Jeg er godt dekket med smøreski (Salomon Slab og Madshus Redline). Jeg liker ikke felleski, føler at det subber for mye. Forsøkt med med «riktig»spenn» målt opp av spesialbutikk her i Oslo.
Noen sier at det er kun rundt 0 grader en zeroski kan brukes, andre hevder at den fint lar seg benytte til slushføre også? Fant en fransk side hvor Rossignol skriver fra -3 til +3.alt etter behandling av sonen og snøstruktur. Hva er din erfaring?
Bull ski og kajakk har gode tilbud på både Madshus Redline, Rossignol Xium WCS2 Rgrip og Fisher Speedmax Zero. Noen av disse du har bedre erfaringer med enn andre?
Lykke til i Kollen!

mvh
Øyvind

Av: knystad

$
0
0

Takk for rause ord 😉 Det setter jeg pris på. Rubbski er et veldig bra alternativ, men som alle andre typer ski så må man 1- ha rett føre, og 2 – rett behandling. Føreområdene er fra ca 0 og varmere, men dette er avhengig av fukt i snøen. Er det fukt kan du få skiene til å fungere inn på minussiden, men det er ikke ofte. Generelt kan man si at en rubbski fungerer på stort sett alt av klisterfører på plussiden – det kan ikke være for isete eller for mange isklumper – fuktig snø er nøkkelen. For å få skiene til å fungere må skien ha en relativ flat festesone som bærer deg i staking, men som kan tråkkes ned og man får brukt hele festearealet. Vi bruker å starte med stålsikling for å få en fersk såle – og dermed kunne få elastiske hår som ikke bryter av. (ikke bruk dette på de veldig myke rubbelagene). Deretter bruker vi en pussemaskin med 40 papir for å reise lange grove hår, så 60 for å reise kortere finere hår – så 80 for enda kortere finere hår – så avslutter vi med 80. Vær forsiktig så du ikke pusser hull i sålen. Om du seter negelen på ski og skraper skal ikke hårene falle av – det skal være et teppe av hår som er elastiske. Om du tar skien ut og den iser – perfekt – da kan du justere profil og lengde/tetthet av hår med finere og finere sandpapir for hånd til skien sitter. Noen ganger betyr det 100 papir – mens andre ganger kan det betyr 200 papir eller finere. Når skien er justert inn er det bare å gå fort som gjenstår 😉 Husk at du kan flytte på bindingen for å få bedre feste (fremover) eller gli (bakover). Fellski tror jeg bare du har vært uheldig med – jeg har selv et par av de nyeste Atomic – meget fornøyd!! Nå kommer Rottefella med den nye Movebindingen – da kan du stille deg inn på optimalt feste/gli. Lykke til!

Av: Knut Borbe

$
0
0

Hallo og takk for mye god info. Har du erfaring med de to nye Rode t-line voksene -1/-7 og -3/-10. Når bør disse prøves og tilsvarer de noen av standar voksene til Rode?
Mvh Knut

Av: knystad

$
0
0

Hei du. Hva heter de nye smørningene som du har. Beklager jeg kan ikke alle smørningene på rams på temperaturene 😉 Generelt er T-line Rodes «racingversjon» av standardlinjen. De mest kjent er V0, VPS, VXPS – av disse er V0 og VPS ofte brukt pga av at de gir bedre feste men tilsvarende glid i forhold til sine tilsvarende varianter i vanlig serie – eller sagt på en annen måte – du kan smøre litt kaldere og få bedre gli 😉

Av: Kalle

$
0
0

Hei,har du noe erfaring med Toko sine nye flytende parafin glidere,og kva bruker dere under før den i såfall? Blei fortalt at fleire løpere brukte den på 5-mila i kollen i helga.

Av: ritalyngmo

$
0
0

Hei, har du noen råd om hva man skal bruke som festesmøring til salta løype. Forholdene er langt på pluss siden.

Hilsen Rita

> 11. mar. 2018 kl. 18:21 skrev knutnystad : > > >


Av: Knut

$
0
0

De nye Rode voksene kommer uten navn, kun temp -1/-7 og -3/-10. Jeg mistenker at dette er «mellom europeisk» temp. Fikk teste dem litt under sist kulde periode. Og da var det -1/-7 som ga meg en WOW opplevelse i minus 12-18 grader. Sikrett fest uten at den tok glid i forhold til Rode green og blå multi. -3/-10 ga meg ikke noe spesielt utover «vanlig» vokser på føret jeg testet. Men vanskelig å få testet nok, derfor spørsmålet her på bloggen.

Av: knystad

$
0
0

Temperaturen på boksen er nok mest anbefalinger 😉 Generelt om Rode kan jeg si at de fungerer veldig bra selv om man bruker de på et kaldere føre enn det som er anbefalt. Lykke til – husk svarene ligger å venter der ute på snøen. Smør en ski med en smørning – den andre med en annen – da lærer du fort 😉

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spørsmål. Det er vanskelig å si noe om uten å vite temperatur på snø og luft, men fra det du sier så høres det ut som klisterføre. Man bruke salt for å få snøen til å binde seg. Det blir som regel da minusgrader i snøen, men etterhvert reduseres denne effekten og det blir løsere/varmere. Jeg vil anbefale at du prøver klister eller klister dekning (normalt gjør vi det på minusgrader – men går du rett etter at det er saltet kan dette være et bra alternativ for å unngå ising). Bruk følgende – sandpapir, smelt in KX20, legg violett spesial (Rode) klister – så dagens klister – uten temperatur kan jeg ikke annet enn å anbefale feks et universalklister. Om du skal dekke så dekker du enten dagens klister, eller violett spesial. Er det høy slitasje må du vurdere om du skal ha violet rode mellom violet spesial og dagens klister. Lykke til.

Av: knystad

$
0
0

Mener du Helx 2 gul? Dette er et bra flytende toppingprodukt når man næmer seg null – og varmere. Ang de flytende gliderne som de har så kan de fungere som underlagsglidere – normalt er de også best når man nærmer seg null eller varmere – da må du legge dagens pulver på toppen. Det som er bra med flytende er at man sparer tid – men de er som alle andre glidere – bra noen ganger – mindre bra andre ganger 😉 Dette må man teste.

Av: ritalyngmo

$
0
0

Tusen takk. Det er varslet 5/6 grader og sol, ettermiddag. Våt skitten snø. Tror ikke saltet holder lenge.

Hilsen Rita Sendt fra min iPhone

> 13. mar. 2018 kl. 13:50 skrev knutnystad : > > >

Viewing all 399 articles
Browse latest View live