Quantcast
Channel: Kommentarer til: Smøre- og utstyrs-tips 2015
Viewing all 399 articles
Browse latest View live

Av: knystad

$
0
0

Hei og beklager sent svar – har ikke prioritert denne siden i år pga av tidspress. Takk for godt spm. På vårt nivå så tester vi ikke spesifikt det du spør etter, men oftest vil en LF gi bedre gli enn en CH – dette grunnet fuktighet som vi har i Norge. Når det gjelder stålsikling så får vi alltid bedre gli på en race-preppet ski, dog for deg sier du jo at dette ikke er aktuelt. Stålsikling er en god metode da den gir fersk såle, plan såle og en lineær struktur. Skulle jeg valgt å gjøre et lett for trening osv ville jeg nok brukt stålsikling i kombinasjon med en glider. Vil du gjøre det veldig enkelt kan du velge en flytende glider. Lykke til! Igjen beklager sent svar.


Av: Tommy Nordeng

$
0
0

Så flott at du er på’n igjen her Knut. Som du ser er det nærmest et utømmelig behov for råd og tips, og vi setter virkelig pris på at du tar deg tid til å dele! Her er et til: Kan du si noe som helst generelt om erfaringene med brutte vs rette sliper, klassisk og skate? Videre, hvilke erfaringer har dere med såkalte chevron-sliper (altså «motsatt» juletre-struktur, som går fra midten og ut, feks U1-slipen til Alvdal-Tynset Sport)?

Av: Gisle

$
0
0

Hei, takk for informativ informasjon 🙂 Jeg er ikke så avansert av meg når det gjelder prepping, og har heller ikke ambisjoner om å bli det. Skal gå birken, og klargjør skiene selv. Har planer om 2-3 lag voks. Da ser jeg for meg CH i bunn, deretter HF. Jeg kommer ikke til å kjøpe pulver, men har billigutgaven som heter Star C2. Denne er vel ganske hard. Vil det overhodet ha noen positiv effekt dersom temperaturen er høyere enn det som er angitt? Er det bedre å la være? Har du andre forslag enn det jeg kommer med? Har du anledning til å svare, så er jeg takknemlig for det 🙂

Av: Andreas

$
0
0

Hei Knut,

har et par ski som ble preppet med HF-glider og fluorpulver til denne helga, men som ikke ble brukt. Burde det gå greit å bruke de helga etter eller vil sålen bli for inntørket av pulveret og ny prep være det beste?

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spørsmål – personlig ville jeg bare brukt de uten dårlig samvittighet – MEN er det optimalt? Det kommert litt an på hvilket føre var det og hva blir det? Ambisjon osv. Du bør iallefall ikke frykte for skia. Lykke til.

Av: knystad

$
0
0

Beklager sent svar – jeg var i Canada under Birken. Ang prepping så er det ingen tvil om at prepping hjelper – men selvsagt er det mange andre viktige faktorer som spiller inn. Jeg kjenner ikke til Star C2, men skulle jeg gitt deg noen anbefalinger så er det å bruke harde glidere. Bruk gjerne rekkefølgen som du har, men med harde glidere. Disse vil gjøre sålens overflate hardere, og dermed sørge for mindre opptak av skit. Smelt gjerne inn glideren flere ganger etter avkjøling før du skraper og børster. Håper det gikk bra til tross for mitt sene svar!

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for det. Sliper og manuelle strukturer er vanskelige. Noen sliper er lette å manipulere – dvs vi kan bruke verktøy for å gjøre de anvendelige på flere forhold, mens andre stor sett er best urørt (de bruker vi ikke). Vi er avhengige at at de gode skiene blir brukt ofte. Skien og dens egenskaper slår alltid slip! Selv om en god ski har en dårlig slip så kommer den til å gå bra. Generelt sett bruker vi mer rette strukturer – så legger vi heller inn «brudd» i strukturen ved å bruke manuelle verktøy. Husk at et verkøy er førespesifikk PER slip – dvs at på et gitt føre er det ikke gitt at et og samme verktøy vil fungere på to ulike sliper. Et lite tanke-eksperiment – har du en rett slip kan du legge inn en chevron for å gi et optisk resultat – har du en chevronslip må du da legge en rett for å få det samme optise resultatet. Husk at en chevronslip er egentlig en serie med rette streker med mellomrom satt inn i et mønster. Alle sliper er bra – men vi søker det som er best – og det er desverre veldig føreavhengig. Lykke til.

Av: Andreas

$
0
0

Takk for raskt svar! Ja, var mest mht ski og holdbarhet jeg lurte på. Blir det et helt annet føre får jeg ofre noen kroner på en ny runde uansett… Ambisjonen er ikke at du en dag skal være han som prepper skiene mine, mer type «gå raskere enn jeg gjorde sist» 😉


Av: Trond

$
0
0

Hei.

Har du bra erfaring med Rex HF-glidere?
Er de bedre/dårligere enn f.eks. Swix eller Rode?

Av: Knut Østervold

$
0
0

Heisann,har du noe erfaring ang ScanGlide sine flytende produkter som dei seier konkurrerer med fluor pulver?

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spm. De gangene vi har testet det på verdenscup har ikke produktet vært et alternativ til fluorprodukter på vårt nivå. Det fungerer mer som en glider vil jeg tro, selv om vi ikke har testet det spesifikt opp noen glidere.

Av: Kalle

$
0
0

Hei, hvordan er det med pulver vs Hvc til korte løp som 5km ol? Bør Hvc smøres på HF?

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spørsmål. Min erfaring tilsier at HVC er et produkt som primært gir en glifordel når det er vått og fuktig. Et pulver vil gi deg en fordel på både pluss- og minus-siden. Normalt vil HVC være best som topping etter pulver, men ingenting i veien for å legge det direkte på en ren ski, eller på glider. Det er føret som avgjør. Det som NORMALT er best, er på toppen av pulver. Unntaksvis kan det være best alene på ren ski eller på toppen av glider. Er det rett føre vil HVC (eller lignende produkt) gi en glifordel – MEN er det ikke rett føre vil skiene selvsagt gli dårligere. Lykke til.

Av: Kalle

$
0
0
Hei Igjen, må/bør pulveret legges på Hf eller går det å legge pulver rett på reine ski? Takk for raske og gode svar👍

Av: knystad

$
0
0

Hei igjen. Normalt legger vi HF, så pulver, og evt en topping. MEN det er alltid unntak. Det har vist seg på veldig våte og skitne forhold så kan pulver eller topping rett på en renset ski være like bra/bedre – utfordringen er at dette må testes da det varierer fra gang til gang. Tenker du bare på å spare litt tid og penger vil selvsagt i de fleste tilfeller pulver på en ren ski være bedre enn bare HF. Lykke til.


Av: Ole Gunnar Rudi

$
0
0

Hei og takk for flott informasjon
Jeg har lest om såkalte «gullpar» , ski som er overlegne andre i glid og beholdes i årevis og til og med arves ned til andre løpere.
Hvordan skiller godparene seg fra dårligere par? Er det såle, spenn, eller andre variabler ? og er det noe som vi dødelige kan se etter blant skiparene på sportsbutikken?

Av: Morten

$
0
0

Heisann,
Lurer på hvilke erfaringer dere har med stålsiklede ski, og hvilket føre de fungerer best på.
Ser at flere bruker topping/ pulver på stålsiklede ski, men vil dette feste seg uten glider i bunn?

Av: knystad

$
0
0

Hei og takk for spm. Vi har testet stålsiklede ski opp mot det beste som vi bruker på WC, men så langt har det ikke vært bedre enn tradisjonele WC-smøremetoder. Å smøre pulver på en ren ski er ganske vanlig. Husk at pulver er superhydrofobt og skisålen er hydrofob – dvs begge er vannavstøtende. I praksis vil det si at pulverets effekt forringes over tid. Noen ganger er det bedre å legge pulver på glider – og andre ganger bedre med pulver rett på en ren ski. Det er ikke noe fasitsvar på når, men generelt når det er fuktigere og skitten snø. Håper svaret hjelper litt – lykke til.

Av: knystad

$
0
0

Godt spm – hadde jeg kunnet plukke gullpar så hadde jeg nok vært en rik mann 😉 Skitesting er det viktigste som vi gjør. Typisk leter vi etter generelle egenskaper som matcher det føreforholdet som vi ønsker å teste på. Kort sagt – en kald ski har lengre kontaktsoner/glisoner enn en varm ski. En varm ski «spriker» mer i tuppen og på bakski. I tillegg ser vi på festesonen (for klassisk) slik at vi finner rett høyde/lengde/stivhet i forhold til om det skal brukes på klister, klister/dekk eller tørt. Når vi tester en «haug» med nye ski er det noen som skiller seg ut. Disse tester vi opp mot ski som allerede er i skiparken – ofte sliper vi om skiene slik at de nye testvinnerne har lik slip med de som er allerede i løperparken. På sikt finner vi nye «gullski». Finnes disse i butikk? Ja – vi bruker fra tid til annen ski som er butikkski – det er skiegenskapen som er viktigst – dvs at den passer løperen OG at den har de egenskapene som det gitte føret krever. Hva er variablene? Som du sier – såle, spenn – men også gliflatelengder, kammerhøyde og flex hel/halv vekt – ja samt et eller annet som vi enda ikke vet – men som vi finner ut med masse testing 😉 Lykke til.

Av: Aleksander Hornnes

$
0
0

Hei!

Virker som om det foregår en revolusjon innen skismurning for tiden. Racing felleski og forbud av fluor produkter ser at som å være i vinden som aldri før.

Hva ser du for deg at WC-sirkuset går med under skiene om f.eks 4-5 år fra nå av?
Er det slutt på festesmurning og fluor?

Går løperen med felleski, nanoprodukter som glider eller siklede ski?

Spennede å se hva fremmtiden innen skismøring kan bring, hva tror du ?

Viewing all 399 articles
Browse latest View live